Triptipp magyarországi szállások

Keresés

Érkezés    
Távozás   SZÁLLÁSFOGLALÓ PORTÁL - MINŐSÉGI SZÁLLÁSOK -

Sopron

Sopron A dunántúl északnyugati részén, a Fertő tó és a Soproni-hegység között, az Ikva patak partján, Magyarország nyugati kapujában fekszik Sopron. Környékének változatos természeti szépsége, utcáinak megejtő hangulata, történelmi, kultúrtörténeti emlékei a látogatók tízezreit csábítják felfedező utakra.

Sopron vidéke évezredek óta lakott terület. Az ember már valószínűleg az őskőkorszakban letelepedett errefelé, de biztos nyomai csak az újkőkorszakból kerültek eddig elő. A legrégebbi leleteket Ágvalva, Kópháza, Sopronkőhida határában találták és az Ikva völgyében is leltek újkőkorszakból származó tárgyakat.
A vaskorszaki népesség a síkvidékről felköltözött a hegyekbe. Várszerű településeiket sánccal vették körül. A földvárak első lakói az illírek voltak. Az I.e. IV. század közepe táján kelták jöttek a környékre. Az időszámításunk kezdete körüli időkben a római birodalom légiói szállták meg a mai Dunántúlt. Kereskedőkből és veteránusokból álló csoport telepedett le a Fertő mellett, a Vindobona é s Carnuntum felé vezető út elágazásánál, és várost alapítottak a Borostyánkő út mellett. Ők lettek a várállomások tisztviselői, a császári javadalmak kezelői. Scarbantia-Sopron az ő munkájuk nyomán vált jelentős településsé. Capitolium, forum, amphitheatrum volt a városban. Ránk maradt nagyméretű istenszobraik, Jupiter, Juno és Minerva márványból formált képmásai a város nagyságát bizonyították.

A rómaiak után egy ideig az avarok birtokolták a területet, majd Nagy Károly frank birodalmának része lett. A honfoglalást követően a magyarság a X. században foglalta el Sopron környékét. A város a gyepűrendszer része volt. I. István korában válhatott jelentős településsé, ekkor alapították a soproni várispánságot. Új nevét első ispánjáról, Suprunról kapta.

A XIX. Század elején francia csapatok szállták meg Sopront; óriási teher nehezedett a városra. Ezt követte a devalváció, majd az osztrák gazdasági elnyomás, ami a helyi kereskedelmet, az ipari vállalkozásokat is fojtogatta. A reformkor indulásával Széchenyi jótékony hatása lett érezhető. Újra fellendült a vállalkozó kedv, megépült a Sopront Béccsel összekötő vasút. A város lelkes híve volt a reformeszméknek, majd támogatója a forradalomnak.

1921-ben Sopron hűségének ismét szép bizonyságát adta; népszavazással döntött sorsáról: magyar maradt. A második világháború utolsó időszakában sokat szenvedett a város. Súlyos légitámadások érték, és át kellett élnie a fasiszta terror őrjöngését is.1946 tavaszán a város és környéke németajkú lakosságának nagy részét kitelepítették, akik maradtak, poros, omladozó kisváros szintjére süllyesztve tengették tanácsrendszeri mindennapjaikat.
Az életerő azonban nem hunyt ki. A lassú feltápászkodás első jelei a Soproni Ünnepi Hetek megszervezése, majd a városi lét 700. évének megünneplése okán mutatkoztak, és hatalmasodtak el. A Fertőrákosi Barlangszínház előadásai messze földön ismertté váltak, a régi korok emlékeinek rendbehozataláért pedig 1975-ben Európa-díjjal tüntették ki Sopront. Az országban Buda után Sopronban maradtak fenn legérintetlenebbül egységes városképi együttesek.

A város különleges építészeti megoldásai, műemléki gazdagsága, zenei, valamint kulturális élete belföldön-külföldön egyaránt jelentős vonzerő. A képzőművészet, a zene, az irodalom, a színjátszás körében alkotott értékeket a ma élő művészek tovább gyarapítják. Ennek jegyében állítják össze a város fesztivál-, kulturális- és kiállítási programját. Az Európát otthonának valló zeneszerző, Liszt Ferenc 9 évesen adta első koncertjét Sopronban, művei és művészete népeket összekötő kapocs.
Sopron gyönyörű város, a magyar gasztronómiai élet egyik legfontosabb fellegvára, az ízek birodalma. Bőkezűen bánik vendégeivel, számos különlegességgel szolgál, melyek közül is kiemelkednek messze földön híres borai és tájjellegű ételei.
A szőlő és a borkultúra Sopron és környékén már 2000 éves. Magyarország történelmi borvidékei közé tartozik, méltán viselve a "Szőlő és bor városa" címet. Szabad királyi város lévén, privilégiumként borkimérési jogot kapott és gyakorolhatott. Ennek megfelelően a bor évszázadokon át fontos szerepet játszott a város életében. A gazdaság egyik alapja volt, de ha kellett a várossal kapcsolatos politikai döntéseket is jó irányba befolyásolta. Az Alpok lábainál fekvő borvidék leginkább elterjedt szőlőfajtája a KÉKFRANKOS. Sötétvörös bora kellemes zamatú, savakban igen gazdag.
 
 
 
 
 
 

Kövessen minket:

HOTELFOGLALÁS KÖNNYEN, GYORSAN:
A Triptipp.hu segít megtalálni a helyet
ahova vágysz!

Négycsillagos hotel a nyüzsgő Budapest
közepén? Nyugodt vízparti szállás
a Balaton partján? Teljes kikapcsolódás
egy wellness hotel fürdőjében?
Egy vendégfogadó túrázáshoz?
Életközeli falusi turizmust kínáló
szállás biokertészettel? Történelmi hangulatú
kastélyszállók?

A Triptipp.hu online szállásfoglaló rendszer
célja, hogy Magyarország határain belül,
bárhova és bármilyen szállás az,
amire vágysz, könnyen és gyorsan megtaláld
segítségünkkel.

SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK TELJESKÖRŰEN

A honlapon válogatott hazai szálláshely
választékot szeretnénk bemutatni, legyen
az akár előkelő hotel, gyermekbarát
szálloda, családias panzió, wellness-,
spa szálloda, vagy vidéki magánszállás.

Mindazt az információt elérhetővé
kívánjuk tenni, mely segíti egy nyaralás,
hétvégi kikapcsolódás, vagy éppen
konferencia helyszínek megtalálását.

FOLYAMATOS SZÁLLÁS AKCIÓK

Akciós szállások, szállás csomag
ajánlatok között válogathat.
Akciós belföldi szilveszteri
szállás ajánlatok

SZÁLLÁSFOGLALÁS EGY KATTINTÁSRA

Ha megvan a keresett szálláshely, honlapunkon néhány mozdulat lesz csak a szállásfoglalás, hotelfoglalás.

UTAZÁS, NYARALÁS, TERVEZÉS, ELŐKÉSZÍTÉS

Minden olyan információt egyszerűen áttekinthető formában meg fogsz találni honlapunkon, mely segíti a gondtalan nyaralás előkészítését.

ORSZÁGOS PROGRAMAJÁNLÓ

Amennyiben utazásod valamilyen érdeklődési kör, vagy konkrét program határozza meg, arra is lehetőséged lesz, hogy az országos programajánlóból válaszd ki az igényeidnek leginkább megfelelőt.

 
 
 
 
Honlapkészítés:Triptripp Kft.