Triptipp magyarországi szállások

Keresés

Érkezés    
Távozás   SZÁLLÁSFOGLALÓ PORTÁL - MINŐSÉGI SZÁLLÁSOK -

Zirc

Zirc Az ország legmagasabban fekvô (400 m) kisvárosát 1182-ben III. Béla király hívására a franciaországi Clairvauxból érkezô ciszterci szerzetesek alapították, majd a török hódoltság után 1712-tôl a sziléziai Heinrichau ciszterei építették újjá, európai hír? szellemi és gazdasági kultúrát teremtve a Magas-Bakony háborítatlan erdôségeinek szívében.

Hazánk egyik legnagyobb kiterjedésű és legváltozatosabb formákat megjelenítő hegysége a Bakony, 110 km hosszan húzódik a Tapolcai ároktól a Vértes lábáig. Az itt található erdőségek zöld szigetként őrzik a természet érintetlenségét az Észak-Dunántúl közepén.

Több, mint 800 éves település fennállása óta virágzó mezôvárosként, járási székhelyként, nagyközségként, majd 1984 óta városként mûködik. A térség gazdasági és szellemi központjaként vonzáskörzete 28.000 polgárának kulturális, oktatási, kereskedelmi, szolgáltatási, egészségügyi és államigazgatási feladatait látja el.  Környéke a Bakony-hegység egyik legszebb, turisztikai szempontból is vonzó tája, ahol a fô érték a csend, a jó levegô és a gyönyörû természeti környezet. A Bakony legszebb részén, a Cuha völgyén áthaladó, Gyôr-Zirc-Veszprémet összekötô vasútvonal jó szolgálatot tesz a kirándulni vágyóknak. A túrázók a „0 km-es bakancstól” a kék-piros-sárga-zöld jelzéseket követve a Magas-Bakony legszebb pontjaira juthatnak el.

A Szesztra legmagasabb pontjáról a csodálatos panoráma központjában látható Zirc város sajátos elhelyezkedése, a változatos domborzati viszonyokhoz ma már egyre inkább illeszkedő lakóházak, közintézmények épületeinek együttes hatása. Feltűnően megragadó látvány a tengerszint felett pontosan 400 m magasan épített Ciszterci Apátság épületegyüttese.

A Pintér-hegy keleti oldalában bezárt kőfejtőben látható a mintegy 5 m magas kőzet metszet összetétele. Itt is találhatók olyan pontok, ahonnan Zirc keleti irányú panorámája látható, amelyben a ciszterci barokk templom és monostor által betöltött tér dominál, mögötte az Arborétum évszakonként változó zöld, sárga, barna színek ezernyi változatának koszorújával. A Pintér-hegy nevében hordozza azt a pintér-kádár mesterséget, u.i. a szóban forgó területen van az az összefüggő tölgyfaerdő, amelynek kivágható egyedeiből a boros hordók készültek.

Az Arborétum világszinten jegyzett fáskert-gyűjtemény. Nem az Ős-Bakony része, hanem előrelátó emberek alkotása. A 20 ha-os Arborétumot a Ciszterci Apátság alapította a Bakony fafajtáinak, lágyszárú növényeknek a megmentésére. Az Arborétum a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében van. Magyarország legmagasabban fekvő élőfagyűjteménye.

A város évente számos rendezvénynek ad otthont, melyek a tradíció, a rendezvény látogatottsága miatt külön is kiemelést érdemelnek a következők: "A ZIRCI BULI"- a család és barátság fesztiválja (Minden év július első hétvégéje) 1991 óta a Magas-Bakony egyik legvonzóbb nonprofit, kulturális, idegenforgalmi zenés nagyrendezvénye, gyönyörű természeti környezetben, a Zirc melletti Háromhegyen. Bakonyi Betyárnapok (Minden év augusztus első hétvégéje) Ingyenes szabadtéri rendezvény várja a városban élőket és az érdeklődőket. A vadételfőző fesztivál ínycsiklandozó illataival csábít, a csapatok bemutathatják, hogyan készülnek az igazi vadételek.


Az apátság a levegőből

Az apátság kerítésen kívülről

Az apátság kerítésen belülről

Reguly Antal Könyvtár

Az arborétum 1.

Az arborétum 2.

Mayer-tó

Szarvas-tó

Zirc téli látképe
Korai gót stílusú pillérköteg Az egyik legrégebbi látható műemlék, ami a XII. és a XIII. század fordulóján épült torony nélküli templom egyik tartó pillére és eredeti helyén áll. Az oszlopfőre 1749-ben helyezték el Szent Imre egész alakos szobrát, 1751-ben pedig az őt körülvevő címereket tartó barokk angyalokat. Barokk apátsági templom Az 1732-1752 között épített apátsági templom legértékesebb látnivalói a Boldogságos Szűz Mária mennybevitelét ábrázoló Maulbertsch oltárkép, a Wagmeister freskók, a koncert orgona, a szószék, a faragott szobrok, berendezések. A templomhoz csatlakozó klasszicista monostort 1726 - 1927 között építették. Reguly Antal Műemlék Könyvtár Az Országos Széchenyi Könyvtárhoz tartozó intézmény őrzi az 1700-as évektől a ciszterciek által gyűjtött 65.000 kötetes gyűjteményt, amelyben számos páratlan értékű ősnyomtatvány-, könyv- és folyóirat ritkaság található. Dísztermének dongaboltozatos építészeti megoldása és a zirci Wilde család asztalosmesterei által faragott intarziás bútorzat maga is műemlék. Bakonyi Természettudományi Múzeum Az 1972-ben alapított múzeum ?A Bakony természeti képe? néven 1962 óta folyó tudományos kutató program eredményeit mutatja be. A változatos domborzatú, több mint 4000 km-es Bakony-hegység geológiáját, növény- és állatvilágát élőhelyek szerint csoportosításban láthatják a látogatók, de gyönyörködhetnek ?A Kárpát-medence ásványai? című kiállításban is. Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház A zirci születésű híres magyarságkutató etnográfus, nyelvtudós szülőházában kapott helyet az életútját és tudományos kutatásait, valamint Zirc és a Magas-Bakony helytörténeti, néprajzi tárgyi emlékeit, szellemi értékeit őrző múzeum. Az épületegyüttes földszintes szárnyában tíz bakonyi népi kismesterséget bemutató és oktató műhelyt alakítottak ki. Az alkotóházban megtekinthetők különböző népi kismesterségek műhelyei: bőrműves, toplász, azekas, gyertyakészítő, mézeskalácsos, szövő, kosárfonó-csuhézó, kovács, bognár, méhész- barkács műhelyek Barokk kistemplom A kistemplom (1761-1763) mellett királyi udvarház és középkori templom maradványait tárták fel. Arborétum Hazai élőfa-gyűjteményeink közül a legmagasabban fekvő, kiemelkedő értékű arborétum. Létrehozásának története a Zircen 1182-ben letelepedett cisztercita rendhez kapcsolódik. A méreteiben is csodálatos faállomány kialakulásában a kedvező csapadékviszonyoknak is nagy szerepe volt.
 
 
 
 
 

Kövessen minket:

HOTELFOGLALÁS KÖNNYEN, GYORSAN:
A Triptipp.hu segít megtalálni a helyet
ahova vágysz!

Négycsillagos hotel a nyüzsgő Budapest
közepén? Nyugodt vízparti szállás
a Balaton partján? Teljes kikapcsolódás
egy wellness hotel fürdőjében?
Egy vendégfogadó túrázáshoz?
Életközeli falusi turizmust kínáló
szállás biokertészettel? Történelmi hangulatú
kastélyszállók?

A Triptipp.hu online szállásfoglaló rendszer
célja, hogy Magyarország határain belül,
bárhova és bármilyen szállás az,
amire vágysz, könnyen és gyorsan megtaláld
segítségünkkel.

SZÁLLÁSLEHETŐSÉGEK TELJESKÖRŰEN

A honlapon válogatott hazai szálláshely
választékot szeretnénk bemutatni, legyen
az akár előkelő hotel, gyermekbarát
szálloda, családias panzió, wellness-,
spa szálloda, vagy vidéki magánszállás.

Mindazt az információt elérhetővé
kívánjuk tenni, mely segíti egy nyaralás,
hétvégi kikapcsolódás, vagy éppen
konferencia helyszínek megtalálását.

FOLYAMATOS SZÁLLÁS AKCIÓK

Akciós szállások, szállás csomag
ajánlatok között válogathat.
Akciós belföldi szilveszteri
szállás ajánlatok

SZÁLLÁSFOGLALÁS EGY KATTINTÁSRA

Ha megvan a keresett szálláshely, honlapunkon néhány mozdulat lesz csak a szállásfoglalás, hotelfoglalás.

UTAZÁS, NYARALÁS, TERVEZÉS, ELŐKÉSZÍTÉS

Minden olyan információt egyszerűen áttekinthető formában meg fogsz találni honlapunkon, mely segíti a gondtalan nyaralás előkészítését.

ORSZÁGOS PROGRAMAJÁNLÓ

Amennyiben utazásod valamilyen érdeklődési kör, vagy konkrét program határozza meg, arra is lehetőséged lesz, hogy az országos programajánlóból válaszd ki az igényeidnek leginkább megfelelőt.

 
 
 
 
Honlapkészítés:Triptripp Kft.